Glas roditelja za djecu - GROZD

Unaprjeđivanje kvalitete odgoja djece i mladih i poboljšanja položaja obitelji u društvu

Djelovanje, aktivnosti i uspjesi udruge do 2016. g.

Udruga Glas roditelja za djecu – GROZD osnovana je 2006. godine s ciljem unaprjeđivanja kvalitete odgoja djece i mladih i poboljšanja položaja obitelji u društvu. Okuplja više od 45.000 roditelja i građana koji se zalažu za općeljudske i kršćanske vrijednosti vezane uz brak, obitelj te odgoj i obrazovanje djece i mladih. Prema anketi Ureda za laike HBK iz 2011. godine, akcije koje su pokrenule udruge GROZD i Teen STAR (koja je prethodila i paralelno djeluje uz GROZD) rezultirale su većim društvenim djelovanjem nego akcije svih ostalih udruga s katoličkim predznakom zajedno. Možemo stoga reći da je udruga GROZD odigrala ključnu ulogu u buđenju i organiziranju onog dijela civilnog društva koje promovira kršćanske vrijednosti.

Program zdravstvenog odgoja i obrazovanja udruge GROZD pobijedio je na natječaju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta 2006.g., no nažalost nije sustavno uveden u hrvatske škole unatoč podršci stručnjaka, roditelja i nastavnika, zbog priklanjanja nadležnih političara manjinskim radikalno liberalnim civilnim organizacijama koje se protive mogućnosti da roditelji izaberu program sukladan svojim odgojnim vrijednostima. GROZD-ov program uveden je od 2010. g. u sve katoličke osnovne i srednje škole u Bosni i Hercegovini.

Dolaskom lijeve političke opcije na vlast 2012. g. svim je učenicima u Hrvatskoj nametnut odgojno opasan i nestručan program ekstremno liberalnog lobija, temeljen na rodnoj ideologiji i nekritičkoj promociji kontracepcije. Udruga GROZD pokrenula je informiranje i organiziranje roditelja u brojnim hrvatskim školama, 18.000 pisama roditelja upućeno je predsjedniku RH, premijeru i ministru obrazovanja. U proljeće 2013. g. GROZD je dobio tužbu pri Ustavnom sudu kojom je program u školama ukinut. Međutim, iste jeseni program je gotovo nepromijenjen vraćen u škole, te se borba za ustavno roditeljsko pravo na odlučivanje o odgoju svoje djece nastavila i traje još i danas.

Od ostalih akcija koje je GROZD pokrenuo treba spomenuti akciju „Potpisujem Deklaraciju“ iz prosinca 2008. g. u kojoj je u dvije nedjelje u cijeloj Hrvatskoj skupljeno više od 202.000 potpisa građana, zatim uspješno odbacivanje tužbe protiv Republike Hrvatske pri Vijeću Europe na račun GROZD-a i Teen STAR-a 2009. g., te idejno pokretanje referenduma o braku i sudjelovanje u inicijativi „U ime obitelji“ 2013. g.

Osim putem građanskih, političkih i medijskih aktivnosti voditelji i podupiratelji udruge GROZD djeluju kroz razne edukativne programe kojima nastoje odgajati mlade ljude i mijenjati mentalitet u društvu. Primjerice, program cjelovitog spolnog odgoja mladih Teen STAR već se godinama uspješno provodi u župama diljem Hrvatske kao dio pastorala djece, mladih i obitelji, u suradnji s nadležnim nad/biskupijama.


Najznačajnije od brojnih akcija koje je pokrenuo GROZD

 • apel podrške programu GROZD-a (kolovoz 2016., više od 20.000 potpisa građana)
 • Izjava o spolnom odgoju (ožujak 2007., potpisalo 255 akademika i doktora znanosti)
 • sastavljanje obrane od tužbe protiv Republike Hrvatske pri Vijeću Europe na račun GROZD-a i Teen STAR-a (2008., tužba odbačena 2009.)
 • akcija „Potpisujem Deklaraciju“ (prosinac 2008.) u cijeloj Hrvatskoj kojoj se pridružila 61 udruga i podržale sve veće vjerske zajednice; u dvije nedjelje skupljeno više od 202.000 potpisa; potpisi predani Vladi RH i organiziran okrugli stol u Saboru (veljača 2010.)
 • akcija građana i stručnjaka protiv prijedloga Zakona o suzbijanju diskriminacije (lipanj 2008.)
 • građanska inicijativa „Roditelji biraju“ (svibanj-lipanj 2009., pisma 6.500 građana MZOS-u)
 • građanska inicijativa „Pravo na mamu i tatu“ (srpanj-rujan 2009, 4.000 građana)
 • akcije i tribine poticanja i informiranja roditelja protiv 4. modula zdravstvenog odgoja (jesen 2012.)
 • klik-akcija „Tražim izbor“ (veljača 2013., 18.000 pisama predsjedniku, premijeru i ministru)
 • sastavljanje i dobivanje tužbe pri Ustavnom sudu protiv „Jovanovićevog“ programa zdravstvenog odgoja (proljeće 2013.); ponovno dizanje tužbe (prosinac 2013.)
 • idejno pokretanje referenduma o braku (zima-proljeće 2013.), uključivanje srodnih udruga, te priprema i provedba skupljanja potpisa za referendum u sklopu inicijative „U ime obitelji“
 • klik-akcija „Ukinite ovakav zdravstveni odgoj“ (lipanj 2015., 7.000 pisama ministru Mornaru)
 • kontinuirana suradnja s drugim udrugama i inicijativama (40 dana za život, Reforma, Vigilare itd.)

Zaklada Rhema

Savska cesta 103, 10360 Sesvete, Tel.: 01/5555-955
www.rhema.hr

zaklada@rhema.hr

IBAN: HR3624840081107265565