U ime obitelji

1. prosinca 2013. 66 % građana odlučilo je da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca

Udruga U ime obitelji osnovana je u svibnju 2013. tijekom prikupljanja potpisa za ustavnu definiciju braka na kojem je 1. prosinca 2013. 946 433 građana (66 %) odlučilo da u Ustav RH uđe odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca. Vizija Udruge je pravedna i demokratska država za sretnu i snažnu obitelj, a misija društvenim zagovaranjem aktivno sudjelovati u osnaživanju braka i obitelji te izgradnji demokratskog društva.

Nakon referendum ZA brak Udruga je nastavila svoje djelovanje kroz zagovaranje pred državnim institucijama i edukativno informativnim kampanja. Pokrenula je i portal Narod.hr koji svakodnevno razbija smo medijsku blokadu i donosi objektivne i jasne informacije. Dnevno ga u prosjeku posjeti više od 20 000 čitatelja. Udruga je osnovala portal kako bi osigurala da u velikoj medijskoj blokadi ima priliku jasno komunicirati svoje argumente i donositi informacije. UIO se sa portalom Narod.hr javljala na natječaje Ministarstva kulture za neprofitne medije 2014. i 2015. godine te u javnosti razotkrila da je 88% novca Ministarstvo podijelilo na 12% prijavljenih portala u protekle 3 godine. U više navrata je UIO i na konferencijama za novinare i argumentiranim dopisima tražio od Ministrice/Ministra da prestanu financirati portale koji šire mržnju te su javno upozoravali da su članovi povjerenstva u sukobu interesa te dodjeljuju novac portalima na kojima sami rade i primaju honorar.

Pokrenula je i referendumsku inicijativu „Birajmo zastupnike imenom i prezimenom“ koja je prikupila više od 368.000 potpisa za promjenu nepravednog izbornog sustava. Kako Hrvatska ima oko 3,5 milijuna punoljetnih osoba, U ime obitelji je prikupila više od 10% potpisa svih birača u Hrvatskoj. Tadašnji ministar tvrdio je kako je trebalo prikupiti 410 000 potpisa. Udruga je zatražila pomoć Suda pravde u Strasbourgu. Kao posljedica društvenog angažmana i velike potpore birača Kukuriku koalicija je po prvi puta u povijesti parlamentarizma u Hrvatskoj, početkom prošle godine uvela preferencijalno glasovanje na parlamentarnim izborima 2015. Godine.

Osnivanjem podružnica U ime obitelji želi okupljati, educirati i poticati na djelovanje veliki broj volontera s kojima je do sad surađivala. Do sad je osnovano 30 a u planu je još 20 podružnica.

Udruga je organizirala i međunarodnu konferenciju „Obitelj – ključ demografskog i ekonomskog oporavka društva“ na kojoj su sudjelovali predstavnici civilnog društva iz Slovačke, Slovenije, Mađarske, Italije, Austrije i Hrvatske, a konferenciju je posjetilo više od 200 sudionika.

Udruga sustavno javnim zagovaranjem svraća pozornost javnosti na zloupotrebe vlasti i u državnim institucijama i u civilnom društvu – tako je od Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova zatražila da se očituje o javnom vrijeđanju gđe Anice Martinović od strane bivšeg ministra Ostojića te je podnijela Državnom odvjetništvu zahtjev da istraži govor mržnje i poziv na diskriminaciju g. Sandre Benčić koja je na javnoj tribini zatražila da se gđi Željki Markić zabrane nastupi na TV.

U rujnu 2015. godine pokrenut je informativno edukacijski projekt „Roditelji odlučuju od odgoju svoje djece“ kojim se želi podići svijest roditelja o mogućnosti utjecaja na odgojno obrazovni sustav putem postojećih vijeća roditelja i pojedinačnog angažmana roditelja.

Udruga je prošle, 2015. godine samostalno izdala knjigu „Što je brak? Žena i muškarac: Obrana“ u kojoj su poznati američki filozofi Sherif Girgis, Ryan T. Anderson i Robert P. George iznjeli neke od najboljih argumenata za važnost braka kao zajednice žene i muškarca.

Udruga je i dio organizacijskog odbora europske građanske inicijative „Mum, Dad & Kids“ kojom se od Komisije traži da predloži zakon kojim bi se u europskom zakonodavstvu brak definirao kao zajednica muškarca i žene, a obitelj kao zajednicu temeljenu na braku i/ili potomstvu.

Zaklada Rhema

Savska cesta 103, 10360 Sesvete, Tel.: 01/5555-955
www.rhema.hr

zaklada@rhema.hr

IBAN: HR3624840081107265565