Hrvatska zajednica Bračnih susreta

Pokret za obnovu Katoličke crkve kroz sakramente svetog reda i braka

Hrvatska zajednica Bračnih susreta (HZBS) djeluju od 1976. godine, kada je u Opatiji darovan prvi Bračni susret. Zajednica je osnovana i uređena Statutom, a još je 1993. godine registrirana kao nevladina udruga koja je jedna od najvećih organiziranih katoličkih udruga u Hrvatskoj – s čvrstim vodstvom, dobrom organizacijom, jasnim ciljevima i razrađenim metodama rada.

Bračni susreti u svijetu ne smatraju se obiteljskim pokretom, nego pokretom za obnovu Katoličke crkve kroz sakramente svetog reda i braka tako da je temeljna misija Bračnih susreta:

  • promicanje kvalitete međusobnog dijaloga bračnih partnera,
  • zaštita i promicanje vrijednosti institucije kršćanskog braka,
  • zaštita obitelji kao osnovne stanice društva.

Ciljevi i misija HZBS realiziraju se prije svega organiziranjem različitih oblika tečaja komunikacije pod nazivom Bračni susreti (originalni, formacijski, duboki) za bračne parove, svećenike i redovnike te Zaručnički susreti za mlade koji se pripremaju za brak. Originalni Bračni susret je temeljni tečaj komunikacije. To je vrijeme koje bračni par posvećuje prvenstveno sebi kao paru, a odvija se tijekom vikenda u bogatom i dinamičnom programu utemeljenom na vlastitom iskustvu i iskustvu drugih parova, ali na način koji paru osigurava potpunu diskreciju i privatnost.

Tijekom svake godine HZBS daruje oko 20 Originalnih Bračnih susreta, pri čemu to iskustvo doživi preko 200 bračnih parova, svećenika i redovnika. U Hrvatskoj je, u ovih 40 godina otkako Zajednica djeluje, iskustvo Bračnih susreta doživjelo preko 5.000 bračnih parova, od čega ih je preko 1.500 aktivnih, a koji i dalje svojim iskustvom, radom i životom svjedoče vrijednosti kršćanskog braka i obitelji.

Iskustvo Zaručničkih susreta godišnje doživi oko 80 mladih parova koji se pripremaju za brak tijekom 3 do 4 susreta koji se organiziraju kroz godinu. HZBS je organizaciono podijeljena u pet regija – Južna Hrvatska, Zapadna Hrvatska, Središnja Hrvatska, Sjeverna Hrvatska i Istočna Hrvatska te lokalnu Zajednicu Bračnih susreta u Subotici dok u sklopu navedenih regija djeluje različiti broj lokalnih Zajednica Bračnih susreta (ZBS).

HZBS član je Europske zajednice Bračnih susreta kao dijela svjetskog pokreta WORLWIDE MERRIAGE ENCOUNTER (WWME) sa još 13 europskih nacionalnih zajednica – Italije, Francuske, Portugala, Španjolske, Austrije, Njemačke, Engleske, Irske, Belgije (Flandrija), Belgija (Valonija), Nizozemske, Mađarske i Hrvatske.

Nacionalni timovi, predstavnici tih zemalja, na čelu s Europskim timom, čine Europsko vijeće koje se sastaje tri puta godišnje, svaki put u drugoj europskoj zajednici Bračnih susreta.

Zadnje Europsko vijeće kod nas u Hrvatskoj održano je od 11. do 14. lipnja 2015. godine u Mariji Bistrici.

Zaklada Rhema

Savska cesta 103, 10360 Sesvete, Tel.: 01/5555-955
www.rhema.hr

zaklada@rhema.hr

IBAN: HR3624840081107265565